U ime Allaha Milostivog Darovaoca bez traženja Samilosnog
Nema drugog boga osim Allaha i Muhammed je Njegov poslanik
Muslimani koji vjeruju da je ,
Hazreti Mirza Ghulam Ahmad iz Kadiana a.s. Imam Mahdi i Obećani Mesija
Hazreti Mirza Tahir Ahmad r.h.

Hazreti Mirza Tahir Ahmad r.h.

Četvrti Halifa Obećanog Mesije a.s.

Hazreti Mirza Tahir Ahmad, r.h. (1928–2003), Božiji čovjek, razgovijetan glas ovog doba, veliki govornik, doboko znanstveni učenjak neobične inteligencije, plodan i svestran pisac, revnostan
student uporednih religija kojeg je voljelo i predano slijedilo kao svog Imama – duhovnog poglavara, nekoliko miliona Ahmadi muslimana širom svijeta. On je bio četvrti nasljednik hazreti
Mirze Ghulam Ahmada (Obećanog Mesije i Mehdija, a.s.) za koju uzvišenu službu je, kao Halifatul Mesih bio izabran 1982.

Poslije proglašenja anti-Ahmadija uredbe 26. aprila 1984. od strane generala Zia ul Haka on je morao napustiti svoju voljenu zemlju Pakistan, i iseliti se u Englesku gdje je osnovao Muslimansku televiziju Ahmadija (MTA) koja prenosi programe 24 sata dnevno na sve četiri strane svijeta.
Pored toga što je bio vjerski vođa, bio je homeopata – liječnik svjetske slave, visoko nadaren poeta i sportista. Školovao se u Kadianu, Indija, i kasnije na Vladinom koledžu, Lahore, Pakistan; nakon što je s odlikovanjem završio fakultet Džamija Ahmadija u Rabvi, Pakistan, stekao je počasnu diplomu iz arapskog sa Pundžabi univerziteta, Lahore. Od 1955. do 1957, studirao je na Školi orijentalnih i afričkih studija, Univerziteta u Londonu.

Imao je od Boga nadahnuto i vrlo duboko vjersko znanje o Časnom Kur’anu kojeg je preveo na urdu jezik. Također je djelimično ponovno pregledao i dodao neka objašnjenja, IX bilješke engleskom prijevodu Časnog Kur’ana od hazreti maulvi Sher Alija, r.a. Objava, razum, znanje i istina je njegovo najveće djelo.

Iako nije imao formalnog obrazovanja iz filozofije i nauke, posjedovao je filozofski sklon um i s velikom oštroumnošću i lahkoćom se dotakao najtežih i najmutnijih teološko-filozofskih pitanja i njegov intelektualni pristup uvijek je bio razuman i naučni.

Za nestručnjaka, on je imao iznenađujuće duboko znanje o nauci, pogotovu životnoj nauci koja ga je najviše privlačila i također je imao duboko znanje o ljudskoj psihologiji. Bio je analitičkog uma visoke inteligencije – intelekt koji je svijetlio briljantnošću, u stanju da s lahkoćom riješi najzamršenije probleme, ostavljajući svoje slušaoce i čitaoce očarane.

Kontaktirajte nas preko Vibera :)
Viber
WhatsApp