U ime Allaha Milostivog Darovaoca bez traženja Samilosnog
Nema drugog boga osim Allaha i Muhammed je Njegov poslanik
Muslimani koji vjeruju da je ,
Hazreti Mirza Ghulam Ahmad iz Kadiana a.s. Imam Mahdi i Obećani Mesija
Hazreti Mirza Masroor Ahmad

Hazreti Mirza Masroor Ahmad

Peti Halifa i poglavar Ahmadija muslimanskog džemata

Biografija

Hazreti Mirza Masroor Ahmad je rođen 15. septembra 1950. godine u Rabvi, u Pakistanu, kao sin Mirze Mansoor Ahmada i Nasre Begum Ahmad (neka je milost Allahova nad njima).

Nakon što je magistrirao agrikulturu na Univerzitetu poljoprivrede u Faisalbadu, on službeno posvećuje svoj život islamu.

U periodu od 1977. do 1985. godine on je služio u Gani, te je bio uključen u razvojne projekte u domenu socijalnog rada, edukacije i poljoprivrede. Tamo mu je dato službeno priznanje da je prvi uspio uzgojiti pšenicu na tlu Gane.

On se u Pakistan vratio 1985. godine, te je narednih 18 godina djelovao na različitim administrativnim pozicijama unutar zajednice, između ostalog kao predsjednik Ahmadija muslimanskog džemata Pakistana u periodu od 1997. godine do njegovog imenovanja halifom.

Halifa živi sa svojom suprugom Amtul Sabooh Ahmad u Londonu, u Velikoj Britaniji. Ima dvoje djece i troje unučadi.

Inicijative za mir

Halifa je vodeći islamski poglavar kad se govori o radu na izgradnji mira i međureligijskoj harmoniji.

U svojim hutbama, izlaganjima, knjigama i privatnim razgovorima on neprestano zagovara obožavanje Svemogućeg Boga i služenje čovječanstvu.

(Zalaže se za primjenu univerzalnih ljudskih prava, za uspostavljanje pravednog društva i separaciju države od religije.)

Od njegovog imenovanja za halifu 2003. godine on predvodi svjetsku kampanju čiji je cilj širenje poruke mira koju islam sa sobom nosi, putem printanih i digitalnih medija.

Pod njegovim vodstvom su nacionalne zajednice Ahmadija muslimanskog džemata pokrenule kampanje koje širom svijeta nose čista i mirom ispunjenaučenja islama.

Ahmadi muslimani neprestano se trude da muslimanima i onima koji to nisu podijele milione letaka koji se bave tematikom mira, trude se da organizuju međureligijske dijaloge i simpozije, te da postave izložbe koje se tiču
Časnog Kur‘ana.

Ove i slične kampanje za cilj imaju u prvi plan staviti plemenitu i čistu poruku islama. Ovi napori su privukli svjetsku medijsku pažnju, te su pokazali da islam
stoji za mir, odanost domovini i služenje čovječanstvu.

Godine 2004. je halifa prvi put organizovao godišnji nacionalni simpozij mira (Velika Britanija), na kojem se okupljaju ljudi svih klasa kako bi razmjenjivali ideje o unapređenju i promociji mira.

Svake godine ovaj simpozij privlači mnoge ministre, izabrane predstavnike, lokalne političare, predstavnike religija i mnoge druge ličnosti javnih profila.

Godine 2009. je halifa uveo dodjeljivanje nagrade ”Ahmadiyya muslimanska nagrada za promociju mira”.

Ovom međunarodnom nagradom se nagrađuju pojedinci i organizacije koje su pokazale izuzetne napore u cilju promocije mira i čovječanstva.

Godine 2012. halifa je počastio Kongres SAD-a i evropski parlament svojom porukom mira, sloge i pravde.

Godine 2012. 27. juna je hazreti Mirza Masroor Ahmad primljen na Capitol Hillu u Vašingtonu, gdje je pred velikim auditorijem, koji je uključivao preko trideset učesnika Kongresa, održao svoj govor ”Putevi ka pravdi”.Halifa, Kapital Hill,

U vezi s ovim historijskim prijemom je od strane Predstavničkog doma u čast posjete halife izložena jedna nadstranačka rezolucija.

Godine 2012. 4. decembra 2012. godine halifa je održao svoj govor u evropskom parlamentu u Briselu pred predsjednikom Parlamenta, te pred 350 gostiju koji su predstavljali 30 država.Halifa, Parlament Evropske Unije

Tokom izlaganja koje je trajalo 35 minuta halifa je lobirao za očuvanje zajedništva Evropske unije i za jednakost i pravednost u međunarodnim odnosima.

Javna djelovanja

Halifa putuje širom svijeta kako bi zahtijevao i promovisao služenje čovječanstvu. Redovno se sastaje sa predsjednicima, premijerima, parlamentarcima, ambasadorima i ostalim poglavarima.

Halifa poklanja posebnu pažnju ljudima iz zemalja u razvoju, time što pomaže u poboljšanju poljoprivrede i pristupa električnoj energiji, te time što se trudi olakšati pristup namirnicama i čistoj pitkoj vodi.

On nadgleda rad Internacionalnog udruženja ahmadi arhitekata i inžinjera (IAAAE), organizacije čiji je zadatak da vodi razvojne i humanitarne projekte u zabačenimregijama.

Obim i djelovanje ove organizacije su se pod njegovim vodstvom naglo razvili i narasli.

Halifa podjednako podržava i rad organizacije ”Humanity First”, internacionalne neprofitne organizacije koja se bavi pružanjem pomoći pri razvoju i u slučaju katastrofa, te ostalih sličnih organizacija.

Pod vodstvom halife Ahmadija muslimanski džemat je sagradio nekoliko škola i bolnica, kao doprinos poboljšanju infrastrukture zabačenih dijelova planete Zemlje.

Pod vodstvom halife Ahmadija muslimanski džemat kroz različite projekte finansira programe za unapređenje školstva za bezbrojne siromašne učenike širom svijeta, bez obzira na njihovu religijsku opredijeljenost.

Kontakt sa Ahmadi Muslimanima

Halifa na dnevnoj osnovi zaprimi na hiljade pisama Ahmadi muslimana iz svih krajeva svijeta, koji mole za uputu i molitve.

Svakog petka njegova hutba se uživo emituje putem MTA Internationala širom svijeta, te se prevodi na nekoliko jezika.

MTA je ahmadi muslimanska TV stanica, oformljena 1994. godine. Sedmična obraćanja (tj. hutbe) halifa koristi kako bi svojim sljedbenicima bio putokaz u svim životnim sferama.

Odgovor na progon

Ustav i krivični zakon Pakistana zabranjuju pripadnicima Ahmadija muslimanskog džemata da praktikuju islam,da osjećaju pripadnost istom ili da se predstavljaju kaomuslimani.

Nepoštivanje ovih zakona se kažnjava novčano, zatvorskom kaznom i pod određenim okolnostima smrtnom kaznom. Kao rezultat imenovanja halifom 2003. godine u Londonu halifa je počeo živjeti u VB.

Ovakvi zakoni sprečavali bi ga da ispunjava svoje zadatke i dužnosti koje ima kao poglavar zajednice, te on nije u mogućnosti da se vrati u Pakistan.

Uprkos postojećem religijskom progonu, kojem su ahmadi muslimani u različitim muslimanskim zemljama izloženi, halifa strogo zabranjuje bilo kakvu primjenu nasilja i sile.

Godine 2010. 28. maja teroristi su napali dvije džamije Ahmadija džemata u Lahoru, Pakistan. U tom napadu tokom džuma-namaza je stradalo 86 ahmadi muslimana, a mnogi su povrijeđeni.

Uprkos ovom barbarskom zločinu protiv čovječanstva, halifa savjetuje ahmadi muslimane širom svijeta da odgovaraju samo mirnim putem, te putem molitve.

O Halifatul Mesihu i nasljedniku Imama Mahdija a.s.

Časni Kur‘an obećava onim muslimanima koji učine dobra i pravedna djela ‘halifat’.

‘Halifa’ (duhovni nasljednik) odabran je od strane Allaha dž.š., kako bi nastavio rad poslanika.

Danas je Ahmadija muslimanski džemat jedina muslimanska zajednica na svijetu koja je ujedinjena pod vodstvom jednog jedinog poglavara koji se oslovljava
imenom halifa.

Halifatul Masih je nasljednik Obećanog mesije hazreti Mirze Ghulam Ahmada iz Kadiana (neka je mir na njemu). Nakon njegove smrti 1908. godine, 27. maja institucija halifata u islamu ponovo biva uspostavljena. Godine 2008. Ahmadija muslimanski džemat je proslavio stogodišnjicu halifata.

Institucija halifata je izvor jedinstva zajednice, njene dinamike, organizacije i koncentracije na postizanje mira.

Hazreti Mirza Masroor Ahmad aba je peti halifa Ahmadija muslimanskog džemata. Iako halifat nije institucija koja funkcioniše po principu nasljedstva, hazreti Mirza Masroor Ahmad (aba) ima čast biti praunuk osnivača Ahmadija muslimanskog džemata.

Halifini govori

Islamska perspektiva o svjetskoj krizi
22.10.2008. Parlament Velike Britanije / HOC u Londonu.

Ljubav i odanost domovini
30.5.2012. u Centru za unutarnje vodstvo Bundesvera u Koblenzu.

Na pragu atomskog rata
24.3.2012. na 9. mirovnoj konferenciji u Londonu.

Putevi ka pravdi
27.6.2012. Capitol Hill, Washington D. C.

Globalno jedinstvo kao ključ mira
4.12.2012. u Evropskom parlamentu u Briselu.

Mogu li se muslimani integrirati u zapadno društvo?
5.12.2012. na VIP prijemu u Bait-ur-Rasheed džamiji u Hamburgu.

Islam – Religija mira i samilosti
11.6.2013. Kuća Parlamenta u Londonu.

Svjetski mir – hitna potreba našeg vremena
4.11.2013. Novozelandski parlament, Wellington.

Bog u 21. stoljeću
11.2.2014. na Konferenciji svjetskih religija u Londonu.

Islam – Prijetnja ili izvor mira?
14.6.2014. na Dželsa Salani 2014. u Karlsruhe.

Halifat, mir, pravda
8.11.2014. na 11. mirovnoj konferenciji u Londonu.

Dokumentarni film na bosanskom jeziku: Halifa-Glasnik mira

 

 

Kontaktirajte nas preko Vibera :)
Viber
WhatsApp