pendesa dhe namazi

Hazret Mirza Ghulam Ahmedi, Mesihu i Premtuar dhe Imam Mehdiu a.s. thotë: Realiteti i mëkatit nuk është që Allahu e ka krijuar atë dhe falja e tij iu kujtua pas mijëra vitesh. Ashtu siç miza ka dy krahë: në njërin ka shërim dhe në tjetrin ka helm, edhe njeriu ka dy krahë të tillë: një [...]

Besimi, Malfuzat - Thënie të Mesihut të Premtuar a.s. Read more
Facebuk

Mesihu i Premtuar alejhiselam ka thënë: Njeriu kalon herë përmes shtrëngimit, herë përmes ngazëllimit. Në gjendje ngazëllimi, ai përjeton shend e hare, në zemër ndien një kënaqësi të veçantë, tërhiqet pas Zotit të Madhërishëm dhe edhe në namaze përjeton kënaqësi. Por nganjëherë, ai bie në një gjendje të atillë, saqë i humbet gjithë ky pasion [...]

Besimi, Blog, Malfuzat - Thënie të Mesihut të Premtuar a.s. Read more
Le te harrohet mendimi per xhihadin

Hazret Mirza Ghulam Ahmedi, Mesih i Premtuar dhe Imam Mehdi, para 125 vitesh u kishte bërë thirrje gjithë muslimanëve që të hiqnin dorë nga mendimi i xhihadit me armë, pasi nuk është më kohë e luftës në emër të besimit. Por mjerisht ai u kundërshtua pikërisht nga të ashtuquajturit dijetarë muslimanë, të cilët e shpallën [...]

Besimi, Blog, Konflikti dhe terrorizmi Read more
enderr

(Ky është transkriptimi i një sesioni pyetje-përgjigjesh të mbajtur nga Hazret Mirza Tahir Ahmedi, Kalifi i IV i Mesihut të Premtuar Allahu e mëshiroftë. Ky sesion u mbajt më 8 dhjetor të vitit 1995). Pyetja: Cilat janë parimet kryesore të interpretimit të ëndrrave? Përgjigjja: Së pari, interpretimi i ëndrrave është një dhunti prej Zotit të [...]

Blog, Shkenca Read more
Kisha e Varrit të Shenjtë, gjithashtu quhet Bazilika e Varrit të Shenjtë, që gjendet në lagjen e krishterë në qytetin e vjetër të Jerusalemit.

Epigraf: “Nuk ka dhunë në fe. Tashmë është e dalluar e drejta nga e shtrembra. Ai që kundërshton shejtanin dhe beson në Allah, ka kapur lidhjen më të fortë që nuk këputet kurrë. Allahu dëgjon shumë dhe është i Gjithëdijshëm.” (Kurani Famëlartë 2:257) Kur Profeti Muhammed s.a. solli besimin monoteist, atë të Një Zoti të [...]

Besimi, Blog, Çështje shoqërore Read more
Komentim i Kuranit Famelarte - xhemati musliman ahmedia

Nga Hazret Mirza Mahmud Ahmedi r.a., Kalifi i Dytë i Mesihut të Premtuar   إِنَّ اللَّـهَ يَأْمُرُ بِالْعَدْلِ وَالْإِحْسَانِ وَإِيتَاءِ ذِي الْقُرْبَىٰ وَيَنْهَىٰ عَنِ الْفَحْشَاءِ وَالْمُنكَرِ وَالْبَغْيِ ۚ يَعِظُكُمْ لَعَلَّكُمْ تَذَكَّرُونَ  “Në të vërtetë, Allahu urdhëron drejtësinë, mirësinë dhe dashamirësinë si ajo që u tregohet të afërmve, si dhe ndalon imoralitetin, veprat e shëmtuara dhe dhunën. Ai ju [...]

Blog, Komentim i Kuranit Read more
konflikti i Siris;

Përgjigje: Jo. Jo, sepse për një konflikt të tillë Kurani Famëlartë nuk ka dhënë si zgjidhje që besimtarët e botës të shkojnë individualisht e t’i japin dorën luftëtarëve të palës që e përkrahin. Konflikti i Sirisë, në radhë të parë, nuk është xhihad në rrugën e Allahut. Xhihadi, në formë lufte, në rrugën e Allahut bëhet atëherë kur [...]

Blog, Konflikti dhe terrorizmi Read more
11 shtatori

Përgjigje: Islami nuk është në luftë me Perëndimin. Islami praktikohet lirisht në Perëndim, në disa aspekte, më lirisht sesa të ashtuquajtura vende muslimane, sepse disa vende muslimane lejojnë vetëm atë lloj Islami, që përfaqësohet nga shumica e popullsisë së tyre. Në dekadën e fundit është rritur ndjeshëm numri i xhamive në Amerikën Veriore dhe në [...]

Blog, Konflikti dhe terrorizmi Read more
a ishte perhapur Islami me shpate dhe dhune

Përgjigje: Jo. Po të aplikonin muslimanët strategjinë e dhunës për të përhapur Islamin, u duhej t’i kundërviheshin një porosie shumë të qartë të Kuranit Famëlartë: “Nuk ka dhunë në fe. Tashmë është e dalluar e drejta nga e shtrembra…” (Kurani Famëlartë 2:257) Veç kësaj, atyre gjithashtu u duhej t’i kundërviheshin modelit të Themeluesit të fesë [...]

Blog, Konflikti dhe terrorizmi Read more
terrorizmi

Përgjigje: Islami kategorikisht refuzon dhe dënon terrorizmin në çfarëdo forme qoftë ai. Islami nuk u mundëson asnjë mbulesë a shfajësim akteve të terrorizmit, të bëra qofshin nga individët, qofshin nga grupet, qofshin nga qeveritë. Në të vërtetë, sipas Islamit, askush nuk ka të drejtë të marrë vendim, në emër të Zotit, për të shkaktuar dhunë [...]

Blog, Konflikti dhe terrorizmi Read more
el-hiwar-el-mubashar

I nderuari Hani Tahir është një ndër dijetarët arabë të Xhematit Musliman Ahmedia, i cili u anëtarësua në vitin 1999 dhe ia përkushtoi jetën fesë Islame. Ndër shumë përpjekjet e tij të çmuara në shërbim të Xhematit Ahmedia, është edhe pjesëmarrja e tij e vazhdueshme në emisionin live “El-Hiwar El-Mubashar” (“Biseda e drejtpërdrejtë”), emision ky [...]

Besimi, Blog Read more
el-fatiha

 Komentim i sures El-Fatiha nga Hazret Mirza Ghulam Ahmedi, Mesihu i Premtuar, paqja qoftë mbi të  “Çdo lavdërim i takon Zotit (Rrab) të botëve; të Gjithëmëshirshmit (Rrahman); dhe Mëshirëplotit (Rrahim); Sunduesit (Malik) të Ditës së Gjykimit”. Duhet ta dini se kjo sure është kapitulli i parë i Kuranit të Shenjtë dhe quhet El-Fatiha, (“Hapja”) ngaqë me këtë fillon ai. Kjo sure gjithashtu quhet “Ummul [...]

Blog, Komentim i Kuranit Read more
Kurani

Interpretim i ajeteve të para  të suresë el-Bekare (nga: Hzaret Mirza Ghulam Ahmedi, Mesih i Premtuar dhe Imam Mehdi a.s.) Allahu i Madhërishëm, në Kuranin Famëlartë, thotë: “Alif.Lam.Mim. Ky është ai libër; nuk ka dyshim në të; është udhëzim për njerëzit që kanëtakua, të cilët besojnë në të padukshmen, ngjallin namazin dhe shpenzojnë nga çdo gjë [...]

Blog, Komentim i Kuranit Read more
4-984-jxwp_004

Hazret Kalifi i Pestë i Mesihut të Premtuar, Udhëheqësi i Xhematit Musliman Ahmedia, Allahu e ndihmoftë fuqimisht, në hytben e tij të xhumasë, të mbajtur më 14 maj të vitit 2004, thotë: Mesihu i Premtuar a.s. thotë: Për ta mbajtur të lulëzuar kopshtin shpirtëror, njeriu duhet t’i kërkojë Burimit të jetës së vërtetë ujë fuqidhënës. [...]

Besimi, Blog Read more
Ceremonia e Diplomimit 2013-8

20 të diplomuar marrin diplomat e tyre nga Udhëheqësi i Xhematit Musliman Ahmedia Xhemati Musliman Ahmedia me gëzim njofton që më 11 janar të vitit 2014, “Xhamia Ahmedia” të Britanisë së Madhe (Universiteti Ahmedia për Teologji) për herë të dytë zhvilloi Ceremoninë e Diplomimit në ambientet e tij në Haslemere, në Surrey. Ceremonia u udhëhoq [...]

Blog, Lajmet Read more
Mesihu i Premtuar ne Afrike - Promised Messiah in Africa

120 vjet përpara, në një fshat të vogël e të largët të Panxhabit të Indisë, Hazret Mirza Ghulam Ahmedi a.s. bëri një deklaratë të jashtëzakonshme, që ai ishte Mesihu i Premtuar, i parashikuar nga shkrimet e shenjta të feve të ndryshme dhe Imam Mehdiu i shumëpritur nga muslimanët. Fillimisht kur bëri deklaratën e tij, ai [...]

Blog Read more
Kehraus

Nga më shumë se 16 vite më radhë, anëtarët e Xhematit Musliman Ahmedia në mëngjesin e Vitit të Ri kapin fshesat dhe lopatat me shumë entuziazëm, pastrojnë rrugët dhe hapësirat e tjera në vendbanimet e tyre nga mbetjet e natës festive të Vitit të Ri. Kjo sepse Profeti Muhammed s.a. këshilloi besimtarët edhe për pastrimin [...]

Blog, Çështje shoqërore, Lajmet Read more
Si duhet te festojme Vitin e Ri

Koha është e pakapshme, të cilën askush nuk mund ta ndalë. E tashmja vazhdimisht po shndërrohet në të kaluarën. Edhe e ardhmja që përgatitet për të ardhur, do të vijë vetëm për të na përshëndetur, sepse në çastin tjetër ajo do të jetë e kaluara. Asgjë nuk mbetet në dorën e njeriut. E kaluara nuk [...]

Besimi, Blog, Çështje shoqërore Read more
Drita

Mesihu i Premtuar dhe Imam Mehdiu a.s. thotë: “Njerëzit në botë kur krijojnë miqësi të ngushtë, shpesh e përmbushin atë. Kush mund të jetë indiferent ndaj jush, pasi të keni krijuar miqësi me të! Edhe sikur të kemi lidhje të sinqertë me një vjedhës, ai nuk do të bëjë vjedhje në shtëpinë tonë. Atëherë, si [...]

Besimi, Blog Read more
Corporate Status of Jamaat Ahmadiyya in Germany

Islami në Gjermani po shënon histori. Një komunitet musliman për herë të parë merr statusin e një shoqërie me të drejtë publike në një shtet të Gjermanisë. Xhemati Musliman Ahmedia, komunitet musliman reformues më i madh në botë me dhjetëra miliona anëtarë të bashkuar në dorën e një udhëheqësi, është bashkësia e parë fetare muslimane në [...]

Blog, Çështje shoqërore, Lajmet Read more
tri nivelet e takuase

Hazret Mirza Mahmud Ahmedi, Kalifi i Dytë i Mesihut të Premtuar, duke shpjeguar një ajet të Kuranit tregon për tri nivelet e takuasë. Më poshtë, citojmë një pjesë të shkëputur nga libri i tij “Njohja e Zotit”:   لَیۡسَ عَلَی الَّذِیۡنَ اٰمَنُوۡا وَعَمِلُوا الصّٰلِحٰتِ جُنَاحٌ فِیۡمَا طَعِمُوۡۤا اِذَا مَا اتَّقَوۡا وَّ اٰمَنُوۡا وَعَمِلُوا الصّٰلِحٰتِ ثُمَّ [...]

Besimi, Blog, Komentim i Kuranit Read more
Haxh3

Festa e Kurban Bajramit ka rëndësi të madhe në fenë Islame. Ajo është një festë që, jo vetëm që na kujton besimin e palëkundur të Hazret Ibrahimit a.s., të Haxhiresë dhe të birit të tyre Islamit a.s., por na jep edhe neve mësimin e sakrificës, durimit dhe dashamirësisë ndaj gjithë njerëzve. Kjo është njëra ndër [...]

Besimi, Blog, Çështje shoqërore Read more
pse jemi ne kete bote

Enigma më e madhe që ka munduar racën njerëzore, që nga krijimi i parë e deri më sot,  përmblidhet në  pyetjen: “pse ekzistojmë ne dhe gjithësia? Nëse do të gjejmë përgjigjen e kësaj pyetjeje”, thotë Stiven V. Hoking, kozmologu dhe fizikani më i madh i këtij shekulli, “ky do të jetë triumfi përfundimtar i arsyes [...]

Blog, Filozofia Read more
lutje e kalifit

Në fjalimin e tij të xhumasë, të mbajtur më 18 nëntor 2011, Hazret Kalifi i Pestë i Mesihut të Premtuar, Allahu e ndihmoftë fuqimisht, duke përmendur një lutje të Kalifit të Dytë, thotë: “Hazret Kalifi i Dytë i Mesihut të Premtuar Allahu e mëshiroftë kishte bërë një lutje për fëmijët e tij, për të cilën [...]

Besimi, Blog, Çështje shoqërore Read more
hena e ramazanit

Allahu i Madhërishëm, në Kuranin Famëlartë thotë: شَہۡرُ رَمَضَانَ الَّذِیۡۤ اُنۡزِلَ فِیۡہِ الْقُرْاٰنُ “Muaji i ramazanit është ai, në të cilin ka zbritur Kurani”. (Kurani Famëlartë 2:186) Agjërimet, në fenë Islame, janë obliguar në vitin e dytë pas hixhretit (mërgimit) dhe Zoti i Madhërishëm zgjodhi muajin e ramazanit për to, pikërisht muajin në të cilin [...]

Besimi, Blog Read more
Fakulteti i drejtesise Univesiteti i Harvardit

Fakulteti Juridik i Harvardit është një ndër institucionet më të respektuara të SHBA-së. Ai mban bibliotekën më të madhe të drejtësisë në botë. Barack Obama kishte studiuar këtu për tri vite dhe në vitin 1991 ai u diplomua në Doktoratën e tij me një vlerësim te përgjithshëm magna cun laude. Përveç kësaj, politikanë të tjerë [...]

Çështje shoqërore Read more
image sea

Ai ishte në një hallë të vërtetë. Mjekët i kishin prerë kohën për jetë jo më gjatë se tre muaj. Po mbetej i pashpresë dhe nuk dinte çfarë të bënte. As nuk mundej t’i shpëtonte depresionit që e gërryente se ai shumë shpejt do të largohej nga kjo botë. Vendosi të shkonte në xhaminë e [...]

Besimi Read more
teoria kuantike - argument per Zotin qe nderhyn

Nga: Zia H. Shah. MD dhe Sardar Anees Ahmad Epigraf “Sytë nuk mund të arrijnë tek Ai, por Ai arrin te sytë….” (Kurani Famëlartë 6:104) “Ai është i Pari dhe i Fundit, i Dukshmi dhe i Padukshmi. Ai është i Dijshëm për gjithçka”. (Kurani Famëlartë 57:4) Determinizmi Një deist beson se Zoti e ka krijuar universin, por [...]

Shkenca Read more
Dr Adbul Salami muslimani i pare qe mori cmimin nobel

Fjalimi i Dr. Abdul Salamit gjatë marrjes së çmimit Nobel, më 10 dhjetor, të vitit 1979 (Dr. Abdul Salami ka qenë anëtar i nderuar i Xhematit Mysliman Ahmadia) Shkëlqesia juaj, të nderuar zonja dhe zotërinj Si përfaqësues i kolegëve të mi, Prof. Glashow dhe Weinberg, falënderoj Fondacionin Nobel dhe Akademinë Mbretërore të Shkencës për këtë [...]

Shkenca Read more